Főoldal

Kezelési útmutató az EPER2001 adatbázis használatához

Az EPER2001 adatbázis tartalmát látogatóink kétféleképp böngészhetik:

 • A telephelyi alapadatokat a főmenüből nyíló “EPER2001 adatbázis > Keresés az EPER2001 adatbázisban – Telephelyek” feliratú menüpontra,

 • az országosan összesített adatokat pedig az “EPER2001 adatbázis > Keresés az EPER2001 adatbázisban – Telephelyek” feliratú menüpontra kattintva lehet elérni.

Mindkét menüpont egy-egy új böngészőablakot nyit meg, melyek az adatbázison végzett keresési, szűrési feltételek összeállítását biztosító felületet tartalmazzák.

Keresés a telephelyi alapadatokban

 • Alapértelmezés szerint az adatbázis összes telephelyét reprezentáló telephelyi listát látni fogjuk, ha a szűrő képernyő alján található “Telephelyek listája” feliratú gombra kattintunk. Vagyis a felület terület, főtevékenység és anyag szerinti választási lehetőséget biztosító szűrőmenükben alapértelmezés szerint a “Mind” feliratú gomb van bejelölve. A feltételek módosítása után bármikor gyorsan vissza lehet térni ehhez az alapértelmezéshez – ehhez csak a szűrőképernyő tetején elhelyezkedő “Alapértelmezés” gombot kell megnyomni.

 • A telephelyi listán szereplő telephelyek körének szűkítésére terület, főtevékenység és anyag szerinti szűréssel van mód. A különféle – például területi és főtevékenységi – szűrések egymással is kombinálhatók. Az egy csoporton belül beállított szűrési feltételek véglegesítéséhez a “Terület választás”, “Főtevékenység választás” és “Anyag szerinti választás” feltételcsoport alatt található “OK” gombot kell megnyomni. Az egy csoporton belül végzett kijelölés a többi csoporton belül kiválasztható szűrési lehetőségek körére is hatással van – célszerű ezért fentről lefelé haladni a feltételcsoportok között, és minden egyes kiválasztás után az “OK” gombbal jóváhagyni a végzett kijelöléseket.

 • A “Terület választás” feltételcsoporton belül végzett bármely kijelölés egy újabb csoport megjelenítéséhez vezet, közvetlenül a “Terület választás” feltételei alatt. Ez a “Település választás” feltételcsoportja, ahol a fentiekben kiválasztott (és “OK” gombbal véglegesített) régióhoz, megyéhez vagy Környezetvédelmi Felügyelőséghez tartozó települések közül lehet válogatni.

 • Ha egy feltételcsoportra nem kívánunk szűkítő feltételt megadni, akkor hagyjuk bejelölve az alapértelmezés szerinti “Mind” választógombot.

 • Az “Anyag szerinti választás” feltételcsoport alatt már nem szerepel “OK” gomb – helyette egy “Kibocsátás szűrő” felirattal ellátott gombot találunk. A “Kibocsátás szűrő” aktiválása után az éppen kiválasztott anyagfajtához lehet kibocsátási intervallumot rendelni az “Anyag kibocsátások intervalluma” mezőben.

 • Ha minden feltétel kiválasztásra került, akkor a telephelyek megadott feltételek szerint szűkített listáját a “Telephelyek listája” feliratú gombra való kattintással érhetjük el.

 • A telephelyek listáján szereplő tételek részletes adatait egy újabb kattintással tekinthetjük meg a felbukkanó telephelyi adatlapon.

Keresés az összesített adatokban

 • Az országosan összesített kibocsátási adatok szűrésére a “Választható területek” feltételcsoport választógombjai révén területi feltételt fogalmazhatunk meg.

 • Alapértelmezés szerint az ország egészére futtathatjuk le a kiválasztást.

 • A keresés szűkítése régió, megye és Környezetvédelmi Felügyelőség alapján lehetséges.

 • A kívánt szűkítési feltétel véglegesítéséhez a “Mehet” gombra kell kattintani. Ennek hatására a szűrésnek megfelelő összesített táblázat fog megjelenni a képernyőn.

E-mail a webmesternek.