Főoldal
2006. 11. 27. (hétfő) 16:50
Friss információk az EU EPER-t felváltó új környezeti nyilvántartásáról, az E-PRTR-ról


Az EPER-PRTR Magyarország honlapja kibővült. A Tisztelt Érdeklődők az EU EPER adatszolgáltatásának helyébe lépő új környezeti információkat tartalmazó nyilvántartásáról, az E-PRTR-ról is találhatnak honlapunkon friss információkat.


Az E-PRTR betűszó az Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és –szállítási Nyilvántartás angol elnevezésének rövidítésére utal. Az E-PRTR nyilvántartást az Európai Parlament és Tanács a 166/2006/EK számú rendelettel hozta létre.

Az E-PRTR ugyanazokra az elvekre épül, mint az EPER, de túlmutat rajta, mert a jelentéstétel – többek között – több szennyezőanyagra és több, nem csak IPPC tevékenységre, a földtani közegbe történő kibocsátásra, valamint a diffúz forrásokból eredő kibocsátásra és a telephelyről történő (hulladék) elszállításra is kiterjed.

A nyilvántartás legfőbb célja, hogy a nyilvánosság számára megfelelő információt nyújtson a jelentősebb környezeti kibocsátásokról, ezért annak megtervezésekor különösen nagy hangsúlyt fektettek a kibocsátások és szállítások könnyű azonosíthatóságára, hogy minél rövidebb idő alatt minél több és pontosabb információhoz lehessen hozzájutni. Az E-PRTR jelentés báziséve a 2007-es év lesz.

A nyilvánosság és az üzemeltetők tájékoztatása érdekében az EPER-PRTR Magyarország honlapon elolvashatók, illetve onnan letölthetők az új szabályozással kapcsolatos legfontosabb általános információk, az E-PRTR rendelet és a rendelet megértését, alkalmazását és végrehajtását elősegítő útmutató magyar és angol nyelven is.

Az E-PRTR-ral és az IPPC-vel kapcsolatos jelentési és adatszolgáltatási kötelezettségről további információkat találnak a Tisztelt Érdeklődők a KvVM magyar nyelvű szakmai honlapján: http://www.ippc.hu.
E-mail a webmesternek.